De Dag van de Moedertaal is op 21 februari. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid. Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan.
In het kader van de Dag van de Moedertaal hield Bibliotheek Hardenberg dinsdag 21 februari een feestelijke bijeenkomst met verschillende activiteiten. In de bibliotheek werd het Nedersaksisch in het zonnetje gezet als erfgoed van de regio. Bezoekers konden met elkaar in gesprek gaan over hun geboorteland en genieten van interculturele hapjes. Kari Anne Menzo, coördinator van Taalpunt Hardenberg, benadrukte het belang van het onderhouden van je moedertaal en het doorgeven hiervan aan de volgende generatie.
Voorleesuurtje
Zo is er een meertalig voorleesuurtje, meertalige voorleesfilmpjes, kinderliedjes, streektaal, meertalig collectie boeken en uitleg Pressreader. Dat allemaal onder het genot van koffie, thee of limonade. Verder waren er allerlei lekkere hapjes. Deze dag staat in het teken van het in ere houden van de taalkundige en culturele traditie van moedertalen over de hele wereld. Door deze tradities levend te houden, wordt er meer begrip gekweekt tussen diverse mensengroepen.
Kinderen werden voorgelezen uit het populaire kinderboek “Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft”. Uiteraard in diverse talen, zoals Nederlands, Arabisch, Noors en Fries. De grote collectie interculturele boeken in de bibliotheek Hardenberg maakte deze dag extra speciaal.
De Dag van de Moedertaal in de bibliotheek Hardenberg aangegrepen om stil te staan bij het belang van moedertalen. Met daarmee het koesteren van cultureel erfgoed. Door respect te hebben voor elkaars talen en culturen, kunnen we meer begrip creëren en samen groeien als mensheid.
Oorsprong Moedertaaldag in 1952
Aanleiding om de Internationale Moedertaaldag op 21 februari te vieren, zijn de rellen in 1952. Toen kwamen diverse studenten om tijdens demonstraties om het Bengaals. De studenten wilden, de zesde taal van de wereld, erkend krijgen als een officiële taal van Pakistan. Pakistan bestond toen uit Oost- en West-Pakistan, het huidige Bangladesh en het huidige Pakistan. De regering had gesteld dat uitsluitend het Urdu de taal van Pakistan was.
Dit is de aanleiding geweest om de Internationale Dag van de Moedertaal te vieren en het belang van moedertalen te benadrukken. De Internationale Dag van de Moedertaal werd voor het eerst in 2000 gevierd. In 2001 werd gemeld dat er toen ongeveer 6700 talen waren.
Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto’s en bron: Bas Schipper, Omroep NOOS